İstanbul Üniversitesi’nde “Kadın ve Demokrasi”

8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği Kapsamında “Kadın ve Demokrasi” Paneli Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KSAUM) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) tarafından gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü “Kadın ve Demokrasi Paneli” 3 Mart tarihinde düzenlendi.

“Siyasette Kadın Gücü”nün konuşulduğu oturumda ilk konuşmayı siyasette kadının gücünü vurgulamak üzere İstanbul Milletvekili ve Üsküdar Üniversitesi Üstün Zekâlı Çocuklar Merkezi Müdürü Halide İncekara yaptı. Konuşmasında, insan hakları söylemlerinin bu kadar tavan yaptığı bir süreçte kadın temsiliyetinin bu kadar az olmasının nedenini sorgulayan İncekara, bu sorunun demokratikleşme sürecinin kadına sunduğu bir hak olduğunu ifade etti. İncekara, diğer değinilmesi gereken noktanın, “Biz kadınların devlet yönetmeye, erkekler kadar motivasyonu var mı ve kültürel kodlarımız buna izin veriyor mu” sorusu olduğunu söyledi. Her şeyin başının rol model olduğunu dile getiren İncekara, “Büyüyünce ne olacaksın sorusuna herkes gördüğünü olmak istiyor” dedi. İncekara,  konuşmasına küçükken sokakta oynayan erkek çocukları takım olmayı ve rakip olmayı öğreniyor, kız çocukları ise evde daha geleneksel yetişiyor” diyerek devam etti. “Bütün kız çocuklarının büyüyünce ne olacaksın sorusuna gelin olacağım, anne olacağım, doktor ve öğretmen olacağım cevabını vermesi tesadüf değildir” şeklinde konuşan İncekara, bu cevaplarda gördüğü modellerin etkisi olduğunu dile getirdi. İncekara, konuşmasının sonunda “Kadının siyasetteki yeri çok zor, çünkü siyaset yirmi dört saat çalışmaktır” dedi.
Kaynak: https://kadinarastirmalari.istanbul.edu.tr/tr/haber/8-mart-kadinlar-gunu-etkinligi-kapsaminda-kadin-ve-demokrasi-paneli-duzenlendi-7200780061004900430044004700660065007A0051003100
Kategori: Faaliyetler
Önceki yazı
Siyasette Kadının Varlığı
Menü